THE COB / Debat
Man kan få mange meninger frem når man snakker alder ved ifoling og fravænning. Personligt mener vi det mere er et spørgsmål om holdninger end egentlig videnskab.
Den generelle holdning omkring hoppens alder er 3 år men efter at have rådført mig med flere dyrlæger har jeg ikke kunnet få noget videnskabeligt på at hoppen skulle tage skade af at blive ifolet som 2-2½ år, men at det er et spørgsmål om at bedømme racen som helhed og den enkelte hoppe. Vores dejlige race er gennem mange hundrede år blevet avlet til at kunne ifoles så tidligt, da de omrejsende jo bl.a. skulle leve af at sælge føl/heste, og derfor skulle det helst være så tidligt som muligt. Mange vil mene at man ikke er seriøs hvis man ifoler så tidligt men vi tror mange glemmer at faktisk alle importhopper er ifolet så tidligt og når vi ser os om i Danmark og verden synes vi ikke at de ser ud til at have taget skade. Og der er heller ikke noget der tyder på at det giver større problemer end hvis de var 3 år ved ifoling.
Inden for denne races avl i bl.a. Danmark er der også en tendens til at føllene går dobbelt så længe ved moderen end andre racer/lande og igen bliver man ofte betragtet som mindre seriøs hvis man fravænner lige så tidligt som mange andre racer. Også her mener vi det er et holdningsspørgsmål mere end videnskab. Heller ikke de føl vi ser i egen race eller andre ser ud til at være ringere end dem der fravænnes sent. Dog er der nye undersøgelser der tyder på at bl.a. krybbebidning kan stamme fra tidlig fravænning, en form for stress fordi føllenes maver endnu ikke er udviklede nok til at omsætte "voksen"foder.
Hos os ser vi ikke noget problem i at følge det racen er avlet til, hvis hoppen ser veludviklet og rask ud (mentalt og fysisk). Vi vil dog også gerne have føllene til at gå "længe" ved moderen, hvis ikke der dukker noget helbredsmæssigt op som kan gøre det nødvendigt at fravænne tidligere. Og uanset alder ville vi aldrig ifole en hoppe som ikke ser ud til at kunne klare det.Vi har det også sådan at får vi et avlsdyr ind som ikke kan leve op til kravet vedr. temperament, så bliver de ikke varige avlsdyr hos os. Hos os er det ikke kun et spørgsmål om farver og højde men også kvalitet og temperament, og alt skal helst være i orden ved hver enkelt avlsdyr og deres afkom. Vi håber også at hvert eneste føl der forlader os har fået den bedst tænkelige start til alt det nye der sker når de rejser. De vil bl.a. alle være vænnet til smed og trailer samt den helt almindelige daglige håndtering, alt sammen uden tvang, så der forhåbentlig kommer et tillidsfuldt føl videre ud i verden. Netop disse ting er noget af det vi mener er med til at vise om man er en seriøs avler.