THE COB / Avl / the breed
Her på siden er der fotos af kravet til hovskæg og bygning. De er venligst udlånt af BFSGH.
Når man snakker om hovskæg er det ikke hårene bagpå, det er dem foran på benet der afgør om der er tale om hovskæg. Foran skal det dække hele hoven, nå til jorden og skal komme helt oppe fra knæet, hvis ikke det er ødelagt af mudder eller andet. F.eks friesere er også behårede men har ikke det der betegnes som hovskæg. Er hårene ikke tætte/lange nok til at dække hoven, vil hesten hos selv de fattigste omrejsende med respekt for sig selv, blive taget ud af avlen og evt. solgt. 2 gode heste garanterer ikke et flot hovskæg men uden gode gener intet godt hovskæg. Vil man avle godt må man investere i gode dyr.
Når en cob er 3 år har den det hovskæg den er født til at kunne få. Mange lader sig narre af at en skruppelløs sælger der bilder dem ind at det nok skal komme. Er det der ikke (hvis ikke det er ødelagt) i den alder, kommer det heller ikke. Desværre betaler de lige så meget som man giver for rimeligt gode avlsdyr.
For at få et rimeligt billede af en hests kommende hovskæg skal man vente med at bedømme før den er ca 1 år og hvis muligt, se på forældrenes hovskæg.

Talking about feathering you have to remember that it's the hair in front of the leg that shows if this horse is feathered horse, it has to come from in front of the canon bone at the knee and cover the hoove to the ground. Other horses such as Friesians have hair but only on the back and are not feathered horses.